5 důležitých faktů o pitném režimu

Doba čtení: 3 min.

Opravdu musíte denně vypít alespoň tři litry vody? A vážně voda s citronem pomáhá při hubnutí? O vodě a pitném režimu panuje mnoho mýtů a nepravd. Tohle jsou věci, které byste určitě měli vědět.

1. Kolik vody byste měli denně vypít?

O tom, kolik bychom toho měli denně vypít, se už diskutuje mnoho let. Každý odborník má názor jiný, pravda je ale taková, že nastavení pitného režimu je individuální. Neexistuje přesný objem vody, který bude určen každému stejně. Jiné potřeby mají ženy, děti, muži nebo senioři, jinak jsou na tom profesionální sportovci a jinak úředníci v kancelářích. Roli hraje nejen věk a povolání, ale také váha, jídelníček nebo roční období. Rozumná poučka je, že na 1 kg vlastní váhy bychom měli přijmout 35 ml tekutin. 

2. Opravdu voda s citronem podporuje metabolismus?

Tohle kombo doporučují pít ještě před snídaní výživoví poradci, trenéři, lékaři i celebrity. Voda s citronem je ale stále jen voda s citronem, takže žádné zázraky nečekejte. Rozhodně vám nepomůže zhubnout. Metabolismus ale dokáže popohnat a lépe nastartovat na celý den. Pijte ji vlažnou, abyste žaludku hned po ránu nepřivodili šok a mohl správně trávit.

3. Můžete pít během jídla?

Pamatujete si, když nás babičky a nebo paní učitelky ve školce okřikovaly, abychom nepili během jídla? Že nebudeme jíst nebo že se to zkrátka nedělá? Bohužel neměly tak úplně pravdu. Ono by se to správně dělat mělo. Voda totiž funguje jako transport, a tak všechny živiny dostane do celého těla. Příjem tekutin také pomáhá tvorbě slin, tedy prvotnímu zpracování potravy a dostatek tekutin usnadňuje trávení. Takže opravdu klidně během jídla pijte.

4. Pití vody zabrání bolestem hlavy?

Když nás během dne rozbolí hlava, hned to odůvodníme tím, že jsme asi málo pili. I když za to mnohdy mohou i jiné věci (například únava, sezení u počítače), většinou je to opravdu příčina nedostaku vody, tedy dehydratace. V momentě, kdy vás hlava rozbolí, je lepší doplnit tekutiny minerálkou. Ta totiž na rozdíl od kohoutkové vody dodá tělu i potřebné minerální látky.

5. Může dostatečný pitný režim pomáhat při hubnutí?

Voda je základem všech procesů v těle a to včetně metabolických. Takže ano, dostatečný pitný režim opravdu při redukci váhy pomáhá. Usnadňuje trávení, zbavuje tělo toxinů, pročišťuje, podporuje lymfatický systém, hydratuje pokožku. Tekutiny zaženou první pocity hladu a potraviny, které obsahují vysoký obsah vody, můžete jíst i během přísné diety. Dostatek tekutin také dodává energii, kterou potřebujete nejen při sportu. Takže pijte!