Co dělá stres s naší pletí?

Stres je považován za nejčastější onemocnění dnešní doby. Škodí naší psychice, tělu a bohužel i pleti. Může za tvorbu vrásek i různá kožní onemocnění. Jak proti tomu bojovat?

V posledních několika letech se naše diáře zaplnily k prasknutí, máme spoustu úkolů, cilů, plánů a snů a nechceme se ničeho vzdát. Potřebujeme vydělávat hodně peněz, všechno zažít, všude být a ještě u toho vypadat dobře. Jenže kvůli tomu se dostáváme pod stále větší tlak, který se jednoho dne, ať chcete nebo ne, někde projeví. Třeba právě na vašem obličeji.

Stres je reakce těla na nějakou těžkou situaci. Stresový hormon kortizol může například za to, že se vám tvoří pupínky. Když toho máte hodně v práci, problémy doma, jste unavená a vyčerpaná, obličej vám okamžitě zaplní akné. Objevit se může také takzvaná růžovka. Představte si ji, jako když jste uřícení po sportu a váš obličej připomíná rajče. Jenže zarudnutí po pár minutách, maximálně hodinách, zmizí. V tomto případě ale ne.

Když jste ve stresu, pleť se vám také více mastí. Stres totiž zvyšuje produkci mazu a také napětí kůže. A barva vaší pokožky? Ta rozhodně nevypadá tak, jak by měla.

Jak to řešit?

Začněte každopádně tím, že se zaměříte na kvalitní spánek. Během noci si tělo konečně odpočine a může začít s regenerací. Pokud vám dělá problémy usnout, zkuste si napustit teplou vanu, dát si sklenku vína, pustit si film. Několik hodin před spaním odložte telefon i počítač a nepracujte. Snažte se v myšlenkách uklidnit a odpočívat.

Rozhodně stres nezahánějte nezdravým jídlem, například sladkostmi nebo smaženými a tučnými pochoutkami. Tím své pleti rozhodně nepomůžete, naopak její stav se tím jen zhorší. Naopak se snažte během stresového období jíst co nejlépe. Lehce, ale výživně, minimálně třikrát denně. Další tipy najdete tady.