Horká koupel, půlka zdraví. 8 důvodů, proč si okamžitě napustit vanu

Doba čtení: 5 min.

Teploty se snižují, ze skříní pomalu vytahujeme deky a večer nepohrdneme teplým čajem nebo kakaem. Nic ovšem nezahřeje víc, než dlouhá horká koupel plná vůní a páry. Víte, jaké další benefity v sobě tato kratochvíle skrývá?

1. Odborníci se shodují, že hodina času strávená v teplé vodě dokáže snížit hladinu cukrů v krvi a spálit až 140 kalorií, tedy množství zodpovídající půlhodince chůze. Nechce se vám na procházku? Tak teď už víte, že to není nic, co by odpočinek ve vaně nevyřešil.

2.Horká vana působí blahodárně i na krevní tlak. Pobyt v teplé vodě dokáže snížit vysoký krevní tlak. V případě, že se na vyšší tlak léčíte, nebo užíváte léky, určitě tuto formu relaxu nejdříve konzultujte se svým doktorem. Pravidelná horká koupel jako prevence kardiovaskulárních onemocnění? To opravdu není jenom zbožné přání. Z dlouhodobého hlediska se opravdu jedná o aktivitu, která má pozitivní vliv na zdraví.

 

3.Dát si vanu, nebo si skočit do fitka? Dlouhý pobyt v teplé vodě nebo sauně se z hlediska benefitů v mnohém podobá fyzické aktivitě. Donedávna byly teorie blahodárných účinků tepla na naše tělo jenom hypotetické, nyní ale máme i vědecké potvrzení. Relaxace v teplé vodě má podobné benefity jako mírně nebo středně náročné fyzické aktivity, tedy běh, chůze, aerobik i jízda na kole. Náhlý pocit horka, pocení, zvýšený srdeční rytmus. Hovoříme o sportu nebo pobytu ve vaně? Správně, myslíme tím obojí! Reakce těla je totiž na obojí stejná. I přesto, pořád platí, že fyzická aktivita je v mnohém nenahraditelná a nesmírně důležitá pro lidské zdraví. Udržujte proto balanc.

4.Teplá koupel se postará i o uvolnění svalů celého těla. Uleví od napětí, příznaků fyzického přetažení a případné svalové horečky. V kombinaci s koupelovou solí nebo peprmintovými olejíčky si doma vytvoříte hotové lázně.

 

 

5.Bolívá vás hlava? Horká voda rozšíří cévy, kterých zúžení bývá častou příčinou bolestí. Nezapomeňte si k vaně připravit i sklenici vody.

6.Nedokážete večer usnout a ani hodně faktografická knížka vás neumí ukolébat? Zkuste si napustit před spaním vanu. Právě vyšší teplota vody uklidní svaly a vaše tělo i mysl se rychleji naprogramuje na relax. Teplem snížený krevní tlak vás celkově uklidní a když se neprodleně po koupeli uvelebíte ke spánku, tlak se udrží nízký klidně i celou noc a lépe se tak vyspíte.

7.Vana plná vody dokáže působit i antidepresivně a je dobrou prevencí proti demenci.

 

 

8.I pokožce se ve vaně líbí. I když vodou zvlněná kůže na prstech nevypadá nijak vábně, teplem ohřátá pokožka lépe a déle udrží hydrataci. Po odpočinku ve vaně si proto určitě dopřejte kvalitní tělové mléko. Doporučujeme to s pelargonií a cedrovým dřevem od Sparitual. Dobře poslouží také tělový olej, například kultovní od značky Rodin s vůní levandule.

 

Tak jak to vidíte? My máme program na dnešní večer jasný. A taky na ten večer potom a ten večer za ním taky. Hoďte za hlavu všechny starosti, je čas na relax!