Retinol: Multifunkční zázrak

Doba čtení: 3 min.

Už jste o tomhle zázračném vitaminu slyšeli? Retinol je dnes v beauty světě favoritem číslo jedna. Proč byste ho měli vyzkoušet i vy a na co si dát pozor?

Retinol je vitamin A a patří do skupiny vitaminů, které se rozpouštějí v tucích. Má vyýraznou žlutou barvu a je výrazně ovlivněn působením světla, proto ho používejte pouze na noc. Jeho velkou výhodou ale je, že dokáže vyřešit celou škálu kožních problémů.

Například vyplňuje vrásky, bojuje proti akné a pigmentovým skvrnám, poradí si s rozšířenými póry a podporuje produkci kolagenu. Výsledek je tedy více než jasný. Zdravá, hladká a vyživená pleť. Platí tady ale jedna důležitá rada. Stejně jako u mnoha kosmetickcýh produktů, i v případě retinolu vždy pečlivě prostudujte složení jednotlivých výrobků. Kosmetické firmy rády lákají své zákazníky na zázraky, ale kvalita použitých ingrediencí se různí, stejně tak koncentrace této látky není všude stejná.

Že vám produkt nijak neuškodí poznáte podle tří aspektů. Nekupujte levné zboží, na krabičce ve výpisu složení si dejte pozor, zda výrobek obsahuje retinol, nikoliv retinal a vyhněte se méně účinným složkám, jako je retinyl palmitate.

 

I přes to, že budete míc pocit, že retinol je malý zázrak, nejásejte předčasně. Bohužel není vhodný pro všechny typy pleti a jeho používáním byste si mohli zbytečně uškodit. Například těhotné nebo kojící ženy by se mu měly úplně vyhnout. Stejně tak se nehodí pro ty, kdo mají citlivou pleť. Retinol byste také neměli kombinovat s jinými výraznými ingrediencemi. Například v kombinaci s kyselinou salicylovou by mohlo dojít k podráždění pokožky.

Pokud by vám mohl retinol uškodit, vyzkoušet můžete alternativu v podobě bakuchiolu. Ten se používá například při léčbě ekzému, lupénky nebo vitiliga. Jeho účinky jsou ale podobné jako v případě retinolu. Dodává pleti přirozený lesk, vyplňuje vrásky, podporuje produkci kolagenu a je vhodný i pro tu nejvíce citlivou pokožku.