Proč je dobré se stále na něco těšit?

Mít v životě plány je důležité. Nedovolíte hlavě, aby zakrněla a přestala pracovat, nutí vás to k lepším výkonům, ale navíc se díky nim můžete na spoustu věcí těšit.

Věděli jste, že těšení neboli očekávání radostného zážitku, dokáže náš následný prožitek z něj zesílit až o třicet procent? Třeba v případě dovolené nejsme nejvíc šťastní během ní ani po ní, naopak jsme nejšťastnější ve chvíli, kdy ji plánujeme.

Jen si vzpomeňte na ten báječný pocit, když konečně koupíte letenky. Hned zajdete do knihkupectví pro nadupaného průvodce a novou knížku, koupíte si nové plavky, boty nebo kabelku, kterou si s sebou nutně musíte vzít, a v hlavě si představujete, jak bude vaše dovolená vypadat, co všechno zažijete a jak se vrátíte krásně odpočatá a nabitá energií.

Nizozemský psycholog Jeroen Nawijn provedl studii, ve které během několika měsíců zkoumal na 1500 lidech jejich pocity štěstí a pohody právě před odjezdem na dovolenou, během ní a po návratu domů – do reality a do práce. Většina dobrovolníků byla nejvíce spokojená před odjezdem a to třeba i po dobu osmi týdnů.

Jenže tenhle pocit není automatický. Pokud jste případ ze začátku článku, jdete na to dobře. Jen koupě zájezdu nebo letenek totiž nestačí. Musíte své těšení neustále přiživovat a podporovat. O své plánované cestě často mluvte, sestavte si playlist písniček, napište si seznam míst, která chcete navštívit, zeptejte se známých na doporučení. Zajděte v Praze do restaurace, kde vaří jídlo z vaší budoucí destinace, naučte se pár konverzačních frází. Vaše těšení musí být aktivní.

Pokud patříte mezi pesimisty, kteří se neradi na něco těší, protože se bojí zklamání, můžete být kidní. Realitu tím prý stejně nezměníte, takže si klidně představujte, že to, co se vám stane, bude prostě úžasné!

A na co se teď nejvíc těšíme my v Bomton studiích?

Na novou kolekci pro rok 2020, kterou v těchto dnech pilně připravujeme a kterou slavnostně představíme na galavečeru kadeřnické soutěže AICHI 6. listopadu ve Fóru Karlín.